adrianadicu

Fyllekjøring som sosialt problem, 2oo9

In Artikler on desember 24, 2010 at 11:47 am

Det er sant: bilkjøring og alkohol er ikke en god ide. Det er også sant at mange gjør det. Sporsmålet er hvorfor det?

En gang kjørte jeg etter at jeg drakk alt for mye. Jeg er nå takknemlig fordi ingenting galt skjedde denne dagen, eller natt for å være presis. Så, hvorfor var jeg så uforsiktig? Var det på grunn av at denne dagen var kjempegrusom? Var det på grunn avat denne dagen følte jeg meg som en ubetydelig person? Selvfølgelig ikke, dette var ikke unnskyldningen, det var bare konteksten. Det var meg som har avgjort å fyllekjøre, og jeg tar fullt ansvar for det.

Men hvorfor gjorde jeg dette? Det var en unormal adferd. Det var selvødeleggende. I psykologi heter denne typen av adferd (fyllekjøre, alkoholisme, overdreven røyking etc.) selvødeleggende eller kronisk selvmord. Hvis dette er sant, eller hvis vi tror at dette er sant (fordi sant eller ikke sant det er jo et problem med troskap) da må vi tenke på det litt mer alvorlig. Hvorfor ville en være selvødeleggende? Psykologien forklarer det på tre måter:

–          det er et symptom på at man er i manglende psykisk balanse

–          det er post-traumatisk stress-syndrom

–          det er et sosialt problem.

De første to sakene skal jeg ikke kommentere her. Disse sakene er spesielle tilfeller og trenger en spesiell angrepsmåte. Jeg skal snakke litt om det tredje tilfellet.

Er det å fyllekjøre et individuelt problem eller et kollektivt problem? Jeg synes at det er et individuelt ansvar men et kollektivt problem. Samfunnet, sammen med foreldrene og lærerne, er de som tar ansvar for å oppfostre en ny generasjon. Samfunnet må vise gode og positive forbilder. Hvis mamma og pappa kjører bil i alkoholpåvirket tilstand eller mens de snakker i telefonen er det et kollektivt problem. Enda mer, hvis politifolk tar imot bestikkelser for å glemme saken som det skjer i noen land, er det også et kollektivt problem.

Så, for å svare på spørsmålet, vil jeg si at vi mangler gode og positive forbilder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: