adrianadicu

En annerledes nabo, 2oo9

In Artikler on desember 24, 2010 at 11:09 am

’Uten fiender er vi hjelpeløse’. Vi trenger en som skal ta på seg ’skylden’ det er sant. Alle vi har fiender. Til og med våre ’fiender’ har sine ’fiender’. VI er deres fiender. Det er en ’ond sirkel’. Vi ser på hverandre som fiender. Og nesten alltid spiller det ingen rolle om denne personen er eller ikke er en truende person. Vi projiserer vår frykt, angst og aggressivitet for å ta kontroll på vårt liv. Å holde aggressiviteten inni vår sjel betyr å konstruere en bombe som skulle eksplodere eller implodere før eller senere.

Aggressiviteten er et viktig aspekt i vårt liv. Vi trenger aggressivitet for å oppleve. Vi trenger aggressivitet til og med for å spise et eple. Men vi produserer mer aggressivitet enn vi trenger for å oppleve. Det er som et reservoar som alltid er halvfullt. Hvis vi ikke finner noen alternativer for å frigjøre stressen, blir reservoaret fullt. Fra mitt synspunkt finnes det minst fire alternativer. Selvfølgelig bruker vi forskjellige alternativer til forskjellige tidspunkter, eller en blanding mellom disse alternativene.

Et alternativ er å projisere frykten mot hva som helst: mikrober, slanger, romvesener, homofile, utlendinger osv. De blir ’fienden’. Da kjemper vi for å beskytte oss mot fare. En kunne tenke at det er en god løsning. Men det er egentlig en bumerang som skulle slå tilbake når vi minst venter det.

En annen mulighet er å holde aggressiviteten inni seg selv, og da kjemper man mot sin egen sjel. Fienden ser på man i speilet. Vi snakker her om mennesker med psykiske hemninger.

Det finnes en annen gruppe som behandler frykten litt annerledes. De som bruker aggressiviteten i jobben sin, de som oppfinner forskjellige ting, de som danner kunst. De sublimerer sine ubevisste drifter. Det er en fin måte å ta imot frykten på.

Den mest kjent muligheten av alle disse fire som jeg presenterer her er å komme i nærheten av andre mennesker som ligner mest mulig på deg. Det betyr at vi danner en gruppe eller et fellesskap. De som studerer danner en gruppe, de som bygger veier danner en annen gruppe, de som flykter fra hjemlandene sine danner en annen gruppe, de som er født i Norge danner en annen gruppe osv. Inni en gruppe er man tryggt! Det betyr at man vet hvordan det er å være student, konstruktør, innvandrer, nordmann… og vet hvordan man skal reagere på en eller annen situasjon.

Skuespilleren Namaa Alward sier: før sa jeg vi irakere, vi arabere. Senere sa jeg vi muslimere. Nå sier vi menesker.

Sosionom Unni Fauskrud sier: Det er klart at felles skjebne gjør noe med en. Det skaper en nærheten.

Barnehageassistent Reidar engesbak sier: jeg føler trygghet blant likesinnende.

Aggressiviteten fungerer her som et spinn som knytter sammen tilhørerne. Jo mer forbundet til en spesifikk gruppe vi er, jo større er risikoen for å identifisere oss med gruppens karakteristikker og for å miste vår personlighet identitet. Som en unik person har vi bedre sjanser for å relatere til med alle andre mennesker på det samme nivå: fra en unik person til en annen unik person. Som representant for en typisk gruppe er vi tilbøyelig til å relatere til andre mennesker som representerer andre spesifikke grupper.

På en eller annen måte frykter vi alle noe eller noen. Vi er født sånn. Derfor er det ikke et problem med hvem som frykter hvem. Frykten for kaos eller for å miste kontrollen handler ikke om et annet menneske ellen en annen ting. De handler alltid om oss. Frykten ligger inne i oss, det handler om oss, og en god løsning hjelper oss først og fremst. Generell kunnskap hjelper selvfølgelig men mest viktig er det å skaffe seg innsikt i sin egen sjel. Kjennskap til seg selv gir oss muligheten til å ha reelle tanker om verden, samfunnet, andre mennesker osv. og for å skille fiender fra venner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: