adrianadicu

Mitt inntrykk etter å ha lest «Et større vi» av Geir Lippestad

In Uncategorized on mai 31, 2022 at 3:12 pm

Det er en bok skrevet i tråd med siste trenden… hopper fram og tilbake i tid, en slags tidsmaskin med litt høy tempo etter min smak.

Ellers er det en bok som holder fast på tittelen og forsvarer livet. Det boken ikke gjør er å være systematisk når det gjelder prinsippene som promoteres, eks verdien av å bygge et samfunn som inkludering alle sine innbyggere på likt linje. Forfatteren snakker ofte og varmt om foreldrene som velger ikke å avbryte graviditeten til tross for at de får vite barna kommer til å ha en funksjon eller psykisk hemning. Fob disse, både barna og foreldrene deres skal inkluderes. Helt enig! Folk får lov å velge å ha et barn som helt sikkert kommer til å ha større utfordringer sammenlignet til jevnaldrende. Og jeg er en av dem. Jeg fikk barn da jeg var 40 og jeg fikk tilbud om avansert fosterdiagnostikk på grunn av alder. Jeg takket ja på tilbud om ultralyd og blodprøver, men takket nei til fostervannundersøkelse. Resultatene fra ultralyd og blodprøver tydet ikke på noe avvik, men jeg fikk tilbud om fostervannundersøkelse likevel. Og det synes jeg var riktig selv om jeg ikke var interessert. Det at sykehuset hadde et tilbud gjorde meg bevisst. Jeg vurderte at jeg ville ha barnet uansett hva det blir og da ville jeg ikke undersøke mer. Det var likevel viktig å ha et tilbud. Jeg vil ta avgjørelsen om jeg får vite at mitt barn starter livet med visse utfordringer. Og ja, jeg vet at «vanlige» barn kan ha større utfordringer enn jevnaldrende.

Men jeg vil leve i et samfunn som inkluderer med også hvis jeg velger å ta abort av et eller annet grunn.

Dessverre er ikke riktig bok å lese hvis du vil bygge et samfunn som inkluderer både de som velger å ha barnet og de som velger ikke å ha barna. De som velger ikke å ha barna er indirekte kritisert ved å bli stilt spørsmål om hvor moralsk det er å velge ikke å ha et barn med hemninger og kjente utfordringer.

Men denne boken er verdt å lese særlig hvis du har et idealisert bilde om Norge. Det er mye rart som skjer i Norge som blir belyst her på en respektfull måte.

PS. Sykdom er en fellesbetegnelse på tilstander som kjennetegnes ved forstyrrelser i kroppens normale organiske eller mentale funksjoner og forandrer dem på en skadelig måte. (www.sml.snl.no/sykdom). Downs syndrom skyldes overtallig kromosommateriale på kromosom 21. Denne kromosomfeilen forårsaker forsinket utvikling (både psykisk og fysisk), for tidelig aldring og død. De fleste har medfødt hjertefeil og mange har misdannelser i mage-tarmkanalen. (www.sml.snl.no/downs_syndrom)

Av disse definisjonene og forklaringer, forstår jeg at denne overtallige kromosommateriale på kromosom 21 forårsaker forandringer i kroppen på en skadelig måte. Derfor er Downs syndrom et sykdom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: