adrianadicu

«Blink» vs «Å snakke med fremmede»

In Uncategorized on juni 17, 2022 at 6:24 pm

«Blink» (norsk utgave, 2015) vs «Å snakke med fremmede» (norsk utgave, 2020)

To bøker skrevet av Malcolm Gladwell om samme tema med to forskjellige konklusjoner.

Den første skrevet i 2015 sier stol på «det adaptive ubevisste» (s.17) eller intuisjon. Malcolm som skrev «Blink» er enig med Freud som sier (i følge Gladwell): «Når jeg tar en beslutning av mindre viktighet, har jeg alltid funnet det gunstig å vurdere alle fordeler og ulemper. Men i viktige spørsmål, slik som valg av livsledsager eller yrke, bør beslutningen komme fra det ubevisste, fra et sted inne i oss selv. I de viktige beslutninger om vårt eget liv bør vi etter min mening la oss styre av våre dypeste, innerste behov.» (s.265)

Den andre skrevet i 2020 sier det motsatte, nemlig at det ikke finnes noe indre behov eller adaptiv ubevissthet eller intuisjon, men at alle mennesker «opererer med en standardantagelse om sannhet» (s. 66). Denne antagelsen har vi opparbeidet i vår evolusjon fordi det er mer lønnsomt å stole på våre naboer, venner, til og med på fremmede enn å gå rundt og være paranoide (s.89-90).

Det er fullt mulig at denne teorien om standardantagelse om at alle snakker sant (Tim Levine sin «Truth Default Theory» beskrevet i Malcolms bok fra 2020 på side 62 til 67) er riktig. Men hvis det er riktig, hva med paranoide? Har de samme antagelse? Mest sannsynlig ikke, mest sannsynlig er de ikke påvirket av sannhet-bias. Likevel er ikke de paranoide bedre i å forstå menneske og å avdekke løgn. De tar like mange dårlige beslutninger som ikke-paranoide.

Min teori er at vi tar dårlige beslutninger ikke fordi vi antar at alle snakker sant, men fordi vi ikke brukker nøkkelen. «Nøkkelen [i følge Malcom som han skrev i «Blink»] til å ta gode beslutninger er ikke kunnskap. Det er forståelse. Vi vasser i det førstnevnte. Vi lider av stor mangel på det sistnvnte. » (s.262)

Jeg velger å stole på min intuisjon som trives med «Blink» og blir forvirret av «Å snakke med fremmede».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: