adrianadicu

Innføring av kommunismen i Romania, 2o1o

In Artikler on desember 24, 2010 at 1:15 pm

 Kommunismen – historisk bakgrunn. Det største problemet i et diktatur samfunn er ikke diktatoren, men menneskene som følger diktatoren. Dette klarer vi ikke å forstå så lett. Vi projiserer ondskapen på diktatoren og kaster stein imot den og etterpå venter vi på at verden skal bli et lykkelig sted. Så enkelt er det dessverre ikke.

Hitler tok makten i Tyskland i 1934 ikke fordi han bestemte seg til å gjøre det, men fordi NSDAP – partiet som stod bak han – var det største i landet. Gjensidig har Romania blitt et kommunistisk land ikke fordi – eller ikke bare fordi – Gheorghe Gheorghiu-Dej bestemte seg for det. det kommunistiske partiet ble innført i Romania i 1921. Da hadde det bare få medlemmer. Situasjonen var ganske annerledes et kvart århundre senere da 2.verdenskrig var sluttet. Romania og mange andre land har blitt … røde. Klassekampen var i stor grad aktiv i hele verden i denne perioden.

La oss tenke før vi begynner å dømme. Hvem var de som kalte seg kommunister? Hva var ideen som sto bak denne kommunistiske bevegelse? Hvorfor var så mange påvirket av denne marxist-leninistiske filosofien?

Kommunismen har blitt stor da bønde- og arbeideklassen fikk stemme til å snakke og embetsmannen mistet sin formue og makt under den store industrialiseringen og folkevandringen på slutten av 1800-tallet. Industrialiseringen endret familielivet og arbeidslivet, miljøet og forholdet mellom samfunnsklassene. Det var folkeøkningen, den nye industrien og de nye markedene som drev fram de store endringene. Bøndene begynte å selge produktene sine i større grad enn før, og de tok i bruk arbeidssparende maskiner.

Verden var i denne tiden i en smertefull spagat mellom imperialisme og kapitalisme. Folket var lei av imperialisme og redd av kapitalisme. Kommunismen slo fast at kapitalismen er et høyere stadium av imperialisme. 

Marxisme-leninismen. Den sentralen ideen er at alt er korrupt bortsett fra bøndenskultur og liv. Derfor måtte de, gjennom en voldsom revolusjon, innføre proletariatets diktatur. Den første setningen Karl Marx skrev i hans hovedverk ”Das Kapital” slår at kapitalistisk samfunn er en diger påløping av forbruksmaterialer. Derfor, ifølge av Marx, er kapitalismen menneskefiendtlig.

Marx ønsket seg et likhet samfunn og fri av neon nevneverdig stereotype, et samfunn som virker slik at ”… ingen har et eksklusivt virksomhetsområde, men kan utdanne seg i hvilken retning han(bare han men ikke hun?) vil, [samfunnet regulerer]den allmenne produksjon og gjør det nettopp derved mulig for meg å gjøre noe i dag og noe annet i morgen, å drive jakt om morgenen, å fiske om ettermidagen, å stelle fe om kvelden, og etter måltidet å kritisere så meget jeg lyster – uten at jeg noen gang blir jeger, fisker, gjeter eller kritiker.” (Marx – Verker utvalg, Bind 2, Pax, Oslo, 1970, s.73-74)

Vi kan se at hans filosofi ligner litt på utopia ikke bare fordi det er umulig å nåle det men også fordi et likhet samfunn står i strid med et ”fri av stereotyper” samfunn. Altså man kan ikke foreslå likhet uten å danne stereotyper. Enda mer er det mulig å snakke om likhet og samtidig å behandle ulik menn og kvinner?

Uansett var det Lenin som forandret filosofien fra likhet til diktatur. Han foreslå at arbeidsklassen er udyktig når det gjelder styre og regjering. Han forandret til og med Marxs definisjonen av sosialismen. Ifølge Lenin var sosialismen egentlig en kapitalistisk samfunnsystem med stat monopol som tjener hele landet. (september 1917) Og så ble det innført kommunismen i Rusland og andre store deler av verden.

Historien beviste en gang til at det onde ikke trenger mer for å utvikle seg enn en ide og et frustrert samfunn revet av fattigdom og ulike rettigheter.

Kommunismen i Romania. For å forstå kommunismen fra et rumensk perspektiv anbefaller jeg dere å lese en utmerket roman ”Cel mai iubit dintre påminteni” , altså ”verdens mest elskede menneske”, som ble skrevet av Marin Preda i 1980. Imidlertid la meg påstå at redsel  virker som en sterk påvirkning til og med på verdens mest elskede menneske.

Kommunismen vokste i de rumenske bøndenes hjerter men de fant ut snart at denne kjærlighet var kreftfremkallende. De begynte kampen for frihet og de fortsatte kampen mot fornuften.Til slutt var det så gal at ingen kunne sove trygt.

Foreldrene nekte å snakke foran barna om hva de mener om kommunisme, om hvordan de kjempet for å skaffe mat osv fordi de fryktet at barna forteller det på skolen og Securitatea, altså sikkerhetspolitiet skulle angripe dem neste dag!

De intellektuelle fryktet at de skulle bli mistenkt av spionasje og forbrytelse mot det rumenske folk fordi de leste feil bøker.

Legene kunne ikke raportere at det fantes tusenvis av rumenere som lider av TBC, SIDA eller kjønnssykdom og derfor kunne ikke skaffe legemiddler mot disse sykdommene og mange av pasientene dødet uten medisinsk behandling.

Hvem er skyldig for denne situasjonen? De naive forfedrene som drømte om en bedre verden? Akkurat som fascismen var kommunismen et uskyldig begrep i begynelse. I både tilfelene klarte lærermesterne ikke å forstå at den ideale filosofien aldri virker blant de reale menneskene. Jo mer ideal filosofien er, jo mørkere er virkeligheten. Lederen som forandret filosofien? Eller de som ikke kunne lese og hadde ingen anelse om hva lederen sier? 

Hvilket råd kunne vi få av 50 år med kommunism?  Kan vi lære av våre opplevelser? Eller er vi dømt til å leve i den onde sirkelen av vårt illiberalitet?

Svaret ligger inni oss. Hvert menneske har behov for frihet derfor har hvert menneske plikt for å beskytte seg mot kommunisme, fascismen, islamismen eller noen andre onde -isme.

Det er min oppfatning at det vi trenger er opplæring, utdannelse og frisinn. Demokratiet er null eller enda verre om de som deltar i verken kan høre, se, snakke eller forstå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: